Duurzame kleding

Wollen mode duurzaam en eerlijk

Duurzame kledingmerken gebruiken eerlijke duurzame materialen

NUQI  slow fashion legt de focus op duurzame kleding, een onderdeel daarvan is het gebruik van eerlijke materialen zoals 100% wollen mode.
De mooie biologisch en fairtrade geproduceerde schapenwol die wij gebruiken komt uit Peru.
Biologisch katoen is de betere en eerlijke versie van katoen in de mode. Voor de wollen variant geldt dat ook. Wij produceren bij leveranciers met het GOTS keurmerk. Het GOTS keurmerk (Global Organic Textile Standard) stelt milieueisen aan alle fasen van de textielketen: van de teelt van (natuurlijke) vezels tot aan de verwerking en de naaiateliers. Eisen aan arbeidsomstandigheden gelden alleen voor de fabrieken en de naaiateliers. Er zijn ook eisen op dierenwelzijn.

Biologische wol is op dit moment nog wel iets minder bekent in de duurzame mode dan het biologisch katoen.

Wollen mode duurzaam en eerlijk
Wollen mode duurzaam en eerlijk

De 100% natuurlijke wolvezel is afkomstig van de vacht van een dier

De meeste wol komt van schapen, maar ook van de geit (mohair en kasjmier), konijn (angora), de kameel, alpaca en de jak. Het is anders dan gewoon haar, het heeft haren met schubben en het kroest.

Je kunt het vilten waardoor het de lucht goed vast houdt. Dit zorgt voor een grote isolerende werking. Wollen garens worden eenvoudig gesponnen omdat de vezels makkelijk in elkaar haken en daarna goed vast blijven zitten.

Van wol naar duurzame kleding

NUQI slow fashion biologische wol komt van de Andean Highlands in Peru. De schapenhouder oogst de wol op een diervriendelijke manier. Dit betekent dat de schapen altijd vrij zijn van honger, dorst, ongemak, pijn, ziekte en de vrijheid hebben om een stressvrij leven te leiden.

Onze duurzame mode-industrie past de ernstige vorm van dierenmishandeling mulesing niet toe. Gelukkig letten instanties wereldwijd steeds beter op schapenhouders die op deze manier werken. Ze worden uitgesloten. In Peru is het gebruik van mulesing niet gangbaar.

Wool top ontstaat na het wassen, kaarden en kammen van de ruwe wollen vezels. Inca Tops in Peru spint de wol tot garen.

> Inka Tops  biedt banen en eerlijke werkomstandigheden aan meer dan duizend gezinnen in Peru. Hun sociale verantwoordelijkheid programma’s dragen bij aan de mooie sociale vooruitgang van veel werknemers. Kleine productie breibedrijven, duurzame ondernemers en vooral gezinnen op het platteland hebben hier voordeel van.

Inka tops brengt het garen naar atelier Manta. Manta is een duurzaam hand brei- en haakatelier in Ayacucho, Peru. Het sociale atelier maakt onze duurzame wollen NUQI slow fashion mode. Zoals onze gebreide beenwarmers en merino wollen sjaals. Eerlijk en met de handgebreid.

Wollen sjaal
Wollen mode duurzaam en eerlijk

Wol is een duurzame vezel met de luxe style en hoge kwaliteit die NUQI slow fashion wil uitstralen

NUQI slow fashion biologische wol is zacht voor de huid en kriebelt niet. Het is ademend dankzij de natuurlijke temperatuur regulerende eigenschappen. Je kan het hierdoor het hele jaar door gebruiken zowel tijdens de koude wintermaanden als de koelere zomeravonden.

Omdat de keratine in het materiaal van nature bacteriën en onaangename geuren afbreekt is het zelfreinigend. Dit betekent minder wassen dus duurzaam. Keratine is hetzelfde eiwit dat aanwezig is in onze huid en haar. Het is sterk maar ook flexibel. Het is daarom een echt duurzame kleding product.

NUQI slow fashion gebruikt schapenwol dat geen chemisch proces kent. Het is geheel biologisch en van eerlijke natuurlijke oorsprong.

Wanneer is schapenwol biologische wol?

De schapen worden biologisch gehouden. Ze grazen op land dat niet met insecticiden of pesticiden is behandeld. Ze hebben voldoende ruimte, eten alleen natuurlijke voeding en krijgen geen preventieve antibiotica toegediend. De schapen mogen geen mulesing ondergaan.

Mulesing is een techniek ter voorkoming van een schapenziekte. Ze halen daarbij de huid rondom de staart onverdoofd weg. Wij kopen ons wollen materiaal bij boeren die de schapen rustig en diervriendelijk scheren. Zonder dat de schapen daarbij gewond raken.

De productie mag geen schadelijke chemicaliën gebruiken. Wollen garens dienen vrij te zijn van schadelijke stoffen. De betrokken arbeiders hebben goede werkomstandigheden en verdienen een minimumloon. Er is sprake van een maximum aantal werkuren per week. Kinderarbeid is verboden.

Het GOTS keurmerk kennen we als duurzaam keurmerk voor biologisch katoen. Dit keurmerk is echter ook zeker van belang voor wollen materiaal. Vele duurzame merken produceren al duurzame kleding met dit biologisch materiaal.

Wollen mode duurzaam en eerlijk
Wollen mode duurzaam en eerlijk

Tijdloos handgebreide duurzame slow fashion kleding en accessoires

Het atelier in Ayacucho, Peru maakt NUQI slow fashion producten met de hand gebreid. We gebruiken daarvoor merinowol en Andean Highland garens.

De nieuwe producten zijn minimalistisch en tijdloos in ontwerp en hebben een regular fit. We geloven in de kracht van het materiaal zonder teveel opsmuk.

Ecru is een van de natuurlijke schapenwol kleuren waarin NUQI slow fashion producten maakt. In een later stadium combineren we meerdere natuurlijke kleuren in de mode collectie.

Warm de winter door met comfortabele wollen mode, duurzaam en eerlijk

> Sjaals / omslagdoeken  en mooie > gebreide beenwarmers met voetstuk, de zogenaamde ballet of yoga sokken, zijn de eerste duurzame mode producten in de knitwear collectie. Voor de toekomst zijn we van plan ook duurzame truien of sweaters, vesten en eventueel mutsen te produceren.

De focus op duurzaamheid staat bij alle producten voorop

Geen schadelijke stoffen, gerecyclede en afbreekbare verpakking, geen rits, knoop of elastiek, hoge kwaliteit en eerlijke productie. Goede werkomstandigheden en hergebruik van afgedankte knitwear tot gerecyclede wol zodat dit niet bij het afval terecht komt.

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste producten en duurzame ontwikkeling in de mode industrie? Schrijf je dan gratis in voor ons maandelijks e-magazine via deze link. We geven daarin transparantie hoe wij onze duurzame producten op een eerlijke manier produceren.

Onze drijvende kracht achter het merk blijft toch wel het produceren van mooie duurzame kleding. We willen daarmee milieu, eerlijke werkomstandigheden en de mode industrie, als een van de meest vervuilende industrieën, beter maken. Blijf bewust!

Deel met vrienden:

Wollen mode duurzaam en eerlijk
Bekijk onze producten